H εθνική ερευνητική υποδομή «PlantUP: Αναβάθμιση του Φυτικού Πλούτου» διοργανώνει ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση – σεμινάριο με τίτλο «Ανάδειξη του φυτικού πλούτου και ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης μέσω της επιστημονικής έρευνας» την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στην εκδήλωση θα συζητηθούν σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιέργεια εγχώριου φυτικού υλικού, οι πολλαπλές χρήσεις κοινών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας, καθώς και η συμβολή της υποδομής PlantUP στην αξιοποίηση του φυτικού πλούτου.
Θα μιλήσουν οι:
– Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθ. Τμ. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η σημασία των τοπικών ποικιλιών και η αξιοποίησή τους στη σύγχρονη γεωργία»
– Δημήτριος Σάββας, Καθ. Τμ. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες υδροπονικής παραγωγής αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών στο θερμοκήπιο»
– Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος, Καθ. Τμ. Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Μελέτη της ποικιλότητας και ταυτοποίηση αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και τοπικών ποικιλιών για προστασία και αξιοποίηση»
– Γρηγόριος Ιατρού, Ομ. Καθηγητής Τμ. Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Η συμβολή του PlantUP στην ανάδειξη του φυτικού πλούτου»
– Φωτεινή Λάμαρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμ. Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Χημική ανάλυση και χρήσεις κοινών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, είτε στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3c7PjY5, είτε μέσω της εφαρμογής zoom με Meeting ID: 849 3404 4474, Passcode: 651949.
Το PlantUP αποτελεί μια εθνική υποδομή αριστείας που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής και επικεντρώνεται στη συστηματική καταγραφή, διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση του πλούτου της Ελληνικής φυτικής βιοποικιλότητας. Η υποδομή παρέχει εκπαίδευση ερευνητών σε τεχνολογίες αιχμής και υψηλής ποιότητας ερευνητικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
Στο έργο συμπράττουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές από οκτώ ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας στους τομείς της Γεωπονίας, της Φαρμακευτικής, της Χημείας, και της Βιολογίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί έναν από τους κόμβους του Plant UP με εξειδίκευση στη Βοτανική, τη Γεωπονία – Γενετική και τη Φαρμακευτική.
Η εθνική ερευνητική υποδομή «Αναβάθμιση Φυτικού Πλούτου-PlantUP» εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
0 σχόλια