Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος, Καθηγητής

Scopus

Google scholar

ORCID iD

Απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού στη Γενετική από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2001 έως το 2005 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Γονιδιωματικής (CAG) στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά καθώς και σε άλλα καλλιεργούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών. Στόχος είναι η αναγνώριση και ο γενετικός χαρακτηρισμός γονοτύπων με υπέρτερα χαρακτηριστικά, η καταγραφή της γενετικής και μορφολογικής ποικιλότητας και η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ γονοτύπου και φαινοτύπου για διάφορα γνωρίσματα, όπως η χημική σύσταση των καρπών και των αιθέριων ελαίων. Άλλοι ερευνητικοί στόχοι περιλαμβάνουν την μελέτη της ποικιλότητας παραδοσιακών ποικιλιών και πληθυσμών ενδημικών ειδών της ελληνικής χλωρίδας, καθώς και τη μελέτη της φυλογένειας διαφόρων φυτικών taxa. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών (Ε.Ε.Ε.Γ.Β.Φ.) και της European Association for Research on Plant Breeding (EUCARPIA). Είναι αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του κόμβου καινοτομίας Aroma Innovation Hub για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Ελένη Λιβέρη, Βιολόγος, MSc, PhD

Google scholar 

ORCID iD

Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Οικολογία – Διαχείριση & Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος” και Διδακτορικού Διπλώματος του ίδιου Τμήματος. Από το 2014 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης / υπότροφος σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Βοτανικής (Παν/μιο Πατρών), ενώ κατά τα έτη 2015 και 2018 εκπαιδεύτηκε σε μοριακές τεχνικές στο Παν/μιο Regensburg, Γερμανία και Παν/μιο Florida, ΗΠΑ. Από το 2021 εργάζεται στο Εργαστήριο Γεωργικής Γενετικής και Βελτίωσης του Τμήματος Γεωπονίας του Παν/μίου Πατρών όπου κυρίως ασχολείται με την καταγραφή της γενετικής ποικιλότητας ενδιαφερόντων φυτικών taxa της Ελλάδας και με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας γενετικούς δείκτες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συστηματική φυτών, Κυτταροταξινόμηση, Μοριακή Φυλογένεση και Εξέλιξη, Γενετική ποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και Βιογεωγραφία. Είναι μέλος 3 Επιστημονικών Εταιρειών και κριτής σε 4 επιστημονικά περιοδικά. Έχει 13 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 6 ανακοινώσεις σε συνέδρια ενώ έχει λάβει το βραβείο “OPTIMA” για την καλύτερη ερευνητική εργασία του 2018.

Κονδυλία Πασσά, Γεωπόνος, MSc 

Απόφοιτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στους Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών: Αμπελουργία, Δενδροκομία και Ελαιοκομία του τμήματος Φυτικής παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Γεωργικής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο τη μελέτη παραγόντων που διαμορφώνουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία των καρπών της φράουλας.

Πρώην μέλη

Χαρίκλεια Παπαϊωάννου, Μοριακή Βιολόγος – Γενετίστρια, ΜΔΕ

Βαγγέλης Ντουντούμης, Ph.D.

Παναγιώτης Χατζήπαππας ΜΔΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο